Topografische kaarten Nederland
Klik op een kaart om zijn topografie, zijn hoogte en zijn reliëf te bekijken.

Fryslân
Van ongeveer 400 tot 200 voor Chr. begon een proto-Friese cultuur te ontstaan in het gebied tussen de Vlie en Eems. Gezien het gevaar voor overstromingen, verhoogde men de natuurlijke hoogten tot kunstmatige heuvels, de zogenaamde terpen en wierden. Veel van de archeologische rijksmonumenten in Friesland zijn…
Gemiddelde hoogte: 1 m

Amsterdam
Nederland > Noord-Holland > Amsterdam
Op 30 november 2019 brak Amsterdam een bevolkingsrecord. De stad telde die dag 873.200 inwoners, meer dan het vorige hoogtepunt in 1959. Daarna was er krimp. Het dieptepunt werd bereikt in 1985, er waren toen nog 675.570 bewoners, waarna er weer groei optrad. Sinds 2008 groeide Amsterdam met zo’n tienduizend…
Gemiddelde hoogte: -1 m

Arnhem
De stad telt meerdere theaters, waarvan het Stadstheater Arnhem het belangrijkste is. Dit theater doet dienst als schouwburg en als concertzaal. Musis Sacrum op het Velperplein is het vaste concertgebouw van Phion, het orkest van Gelderland en Overijssel. Theater aan de Rijn, KAB Posttheater, Huis van Puck,…
Gemiddelde hoogte: 36 m

Raalte
De plaats Raalte ligt op een hoogte van ongeveer 9 meter boven NAP, terwijl de hoogteverschillen in de rest van de gemeente variëren van 2 tot 30 meter boven NAP. Het hoogste punt is te vinden in het oosten, nabij de grens met de gemeente Hellendoorn.
Gemiddelde hoogte: 10 m

Bergen
Bij Bergen staan twee poldermolens, de ene staat aan de Meerweg en de andere aan de Voert. Die aan de Meerweg is de Damlandermolen uit omstreeks 1700. De andere molen staat in het buitengebied van Bergen, in de Philisteinse polder ter hoogte van Het Woud. De molen draagt de naam Philisteinse Molen en dateert…
Gemiddelde hoogte: 4 m

Beverwijk
Topografisch kaartbeeld van de gemeente Beverwijk, september 2022
Gemiddelde hoogte: 3 m

Steenbergen
Topografische gemeentekaart van Steenbergen, per september 2022.
Gemiddelde hoogte: 0 m

Etten-Leur
Topografisch kaartbeeld van Etten-Leur, per september 2022. Klik op de kaart voor een vergroting.
Gemiddelde hoogte: 5 m

Klimmen
Klimmen ligt op de rand van het Centraal Plateau op een hoogte van ongeveer 130 meter. Naar het noordoosten toe is er een steile afdaling naar het Bekken van Heerlen. Hier ontspringen ook de Retersbeek en de Luiperbeek, die beide in noordoostelijke richting naar de Geleenbeek stromen.
Gemiddelde hoogte: 114 m

Deelen
Deelen ligt op de zuidelijke Veluwe, op een hoogte van ongeveer zestig meter en wordt grotendeels omringd door bos, heide en zandverstuivingen, in noordwestelijke richting door het Deelensche Zand (onderdeel van het Nationaal Park De Hoge Veluwe) en in noordoostelijke richting door het Deelerwoud.…
Gemiddelde hoogte: 60 m

Castricum
Topografisch kaartbeeld van de gemeente Castricum, per juni 2023
Gemiddelde hoogte: 2 m

Kwadendamme
De H. Bonifaciuskerk werd ontworpen door architect Piet van Genk uit het Brabantse Leur, geplaatst door aannemers L. Peeters uit Kwadendamme en C. Engelbert uit het nabijgelegen 's-Heerenhoek, en onder bescherming gesteld van de heilige Bonifacius. De kerk kwam gereed in 1902. Het gebouw biedt plaats aan ruim…
Gemiddelde hoogte: -1 m

Best
Topografische kaart van Best (woonplaats), maart 2014. Klik op de kaart voor een vergroting.
Gemiddelde hoogte: 15 m

Amstelveen
Tot 1964 heette de gemeente Nieuwer-Amstel. Het Amstelland werd in de 13e eeuw opgedeeld in Ouder-Amstel (ten oosten van de Amstel) en Nieuwer-Amstel (merendeels ten westen van de rivier). In dit laatste gebied ontstond Amstelveen als een dorp in het turfwinningsgebied ten westen van de rivier. In de 17e en…
Gemiddelde hoogte: -2 m

Oude Pekela
Oude Pekela had een levendige Joodse gemeenschap. Tot aan de jaren tachtig van de negentiende eeuw bleef de Joodse gemeente van Oude en Nieuwe Pekela groeien. Op het hoogtepunt in 1870 telden beide Pekela's 401 Joden. Er was toen sprake van een uitgebreid verenigingsleven. Daarna daalde het aantal Pekelder…
Gemiddelde hoogte: 1 m

Usquert
Hoofdplaats: Uithuizen Dorpen: Adorp · Den Andel · Baflo · Bedum · Eenrum · Eppenhuizen · Hornhuizen · Houwerzijl · Kantens · Kleine Huisjes · Kloosterburen · 't Lage van de Weg · Lauwersoog · Leens · Leenstertillen · Lutjewolde · Mensingeweer · Molenrij · Niekerk · Noordwolde · Oldenzijl…
Gemiddelde hoogte: 0 m

Markelo
Het landschap rondom het dorp is glooiend tot een hoogte van ruim 40 meter. Markelo is daarom het 'Dorp van de Vijf Heuvels' en dankt deze naam aan het feit dat het tussen vijf heuvels gesitueerd is: de Markelose Berg, De Hulpe, Herikerberg, Friezenberg en Kattenberg (met vlak ernaast de Dingspelerberg).
Gemiddelde hoogte: 15 m

Eys
Eys ligt op een hoogte van ongeveer 110 meter. Het beekdal waarin het dorp is gelegen is ontstaan door de Eyserbeek. Deze beek, waaraan het dorp zijn naam dankt, vindt zijn oorsprong in de buurt van Bocholtz en stroomt vanaf hier van oost naar west door Simpelveld, door Eys en langs de Wittemse buurtschap…
Gemiddelde hoogte: 155 m

Barendrecht
De huidige gemeente Barendrecht ligt op het gebied van drie ambachtsheerlijkheden, namelijk Oost-Barendrecht, West-Barendrecht en Carnisse. De oudste vermelding van het ambacht Oost-Barendrecht stamt uit het jaar 1264. Deze ambachten lagen in de Riederwaard, een gebied dat vanaf de 12e eeuw bedijkt werd en in…
Gemiddelde hoogte: 1 m

Pieterburen
Hoofdplaats: Uithuizen Dorpen: Adorp · Den Andel · Baflo · Bedum · Eenrum · Eppenhuizen · Hornhuizen · Houwerzijl · Kantens · Kleine Huisjes · Kloosterburen · 't Lage van de Weg · Lauwersoog · Leens · Leenstertillen · Lutjewolde · Mensingeweer · Molenrij · Niekerk · Noordwolde · Oldenzijl…
Gemiddelde hoogte: 0 m

Noord-Bakkum
Nederland > Noord-Holland > Castricum
Noord-Bakkum ligt van oorsprong aan de Duinweg, Hoogeweg en Madeweg ter hoogte van de Heerenweg. In de loop van de 20e eeuw worden ook de uitlopers van het dorp Limmen, de Zanddijk (deels) en de Limmerweg tot Noord-Bakkum gerekend. Dit deel valt dan ook deels onder Limmen. Het geheel wordt in het noorden…
Gemiddelde hoogte: 3 m

Koudum
De naam zou duiden op de ligging bij een kolen(branders)woud, van het Oudfriese woord col voor houtskool en widum, een bos of kreupelhout. Een andere mogelijke betekenis zou 'een hoog punt in een bos' zijn. Koudum lag op een hoogte die omringd werd door bossen en water.
Gemiddelde hoogte: -1 m