Topografische kaarten Zeeland
Klik op een kaart om zijn topografie, zijn hoogte en zijn reliëf te bekijken.

Kwadendamme
De H. Bonifaciuskerk werd ontworpen door architect Piet van Genk uit het Brabantse Leur, geplaatst door aannemers L. Peeters uit Kwadendamme en C. Engelbert uit het nabijgelegen 's-Heerenhoek, en onder bescherming gesteld van de heilige Bonifacius. De kerk kwam gereed in 1902. Het gebouw biedt plaats aan ruim…
Gemiddelde hoogte: -1 m

Groede
Groede ligt in het zeekleipoldergebied op een hoogte van ongeveer 1,5 meter. De omgeving kent vooral akkerbouw. Aan de kust vindt men -naast grootschalig toerisme- ook natuurgebieden zoals de Groedse Duintjes. Ten zuiden van Groede liggen kreken zoals de Baarzandse Kreek en de Nieuwerkerkse Kreek. Hier vindt…
Gemiddelde hoogte: 0 m

Zaamslag
In 1916 werd, mede op het conflict gericht, een tramlijn aangelegd door het dorp. Een tramhuisje met de tegels 'ZAAMSLAG' werd opgetrokken tegenover de begraafplaats aan de Veerstraat. Een station vond zijn plaats aan Plein Noord. Later stond het ter hoogte van herberg 'De Vlasbloem', het huidige café Plein…
Gemiddelde hoogte: 0 m

Clinge
De geschiedenis van Clinge ligt nauw samen met die van het huidige aangrenzende dorp De Klinge in België. Beide dorpen ontlenen hun naam aan een veldnaam, Clinge of klink of het Germaanse 'clinga', dat binnenduin betekent. Dit duidt een hoogte aan die door zandverstuivingen of binnenduinvorming is ontstaan.
Gemiddelde hoogte: 2 m

Biggekerke
Topografische kaart van de woonkern Biggekerke, per maart 2017
Gemiddelde hoogte: 1 m

Reimerswaal
In 1978 werd met de aanleg van de Oesterdam het archeologisch monument gedeeltelijk ontoegankelijk gemaakt. Bij vergelijking van topografische kaarten van 1916 met de situatie na de aanleg van de Dam toonde Mackor aan dat deze Oesterdam recht over de restanten van de oude stad is aangelegd. Hierdoor zal…
Gemiddelde hoogte: -1 m

Verdronken Land van Saeftinghe
Nederland > Zeeland > Nieuw Namen
Het verschil tussen hoog- en laagwater bedraagt ter hoogte van het verdronken land gemiddeld 4,80 meter, maar bij springtij kan dat oplopen tot ruim zeven meter. Het getijverschil is het grootste van heel Nederland. Het verschil met de Westerscheldemonding is aanzienlijk: in Het Zwin bedraagt het gemiddelde…
Gemiddelde hoogte: 1 m

Sas van Gent
De geschiedenis van Sas van Gent hangt samen met de zoektocht van de stad Gent naar een verbinding met de zee. In de 13de eeuw hadden de Gentenaars de Lieve gegraven, die de stad via het Zwin met de zee verbond. Na de verzanding van het Zwin in de 15de eeuw moest men echter een nieuwe vaarweg vinden. Onder de…
Gemiddelde hoogte: 2 m

Kuitaart
Het dorp wordt doorsneden door de N689 (Terhole - Perkpolder). Kuitaart is na 1615 (toen de Oostvogelpolder werd herdijkt) ontstaan als dijkdorp. Ten zuiden van Kuitaart lag vroeger Klein Kuitaart. Direct ten zuiden en westen van Kuitaart ligt de kreek en natuurgebied De Vogel. Deze voormalige zeegeul werd…
Gemiddelde hoogte: 0 m

Westkapelle
In het voormalige polderhuis is het Dijk- en Oorlogsmuseum gevestigd, die het beheer heeft over de vuurtorens Westkapelle Hoog en het Noorderhoofd. Ter hoogte van het polderhuis, bovenop de dijk staat het Tankmonument.
Gemiddelde hoogte: 0 m

's-Gravenpolder
De oudste vermelding vinden we in een oorkonde uit 923, waarin de leenroerigheid van Egmond, Fortrapa, Kinheim (Kennemerland) en Wasda (Land van Waas) wordt omgezet in eigen bezit van graaf Dirk I. Daarmee verwierf graaf Dirk I het gehele kustgebied van Egmond tot Bodelo <den Grave> in het Land van Waes in…
Gemiddelde hoogte: -1 m

Breskens
Breskens was opgericht op het eind van de 9e eeuw als boerengemeenschap. Door de nabijheid van vele stranden vormt het toerisme echter ook een belangrijke bron van inkomsten. Het hoogtepunt van het jaar - zowel voor de lokale bevolking als voor toeristen - vormen de drie dagen durende visserijfeesten, begin…
Gemiddelde hoogte: 0 m

Philippine
Philippine ligt in het zeekleipoldergebied op een hoogte van ongeveer 1,5 meter. In de omgeving vindt men landbouw en tuinbouw. Vroeger aan de Braakman gelegen, later via het Philippinekanaal daarmee verbonden. Verder naar het westen ligt het Isabellakanaal. Vanaf 1952 is de Braakman ingepolderd, waarbij de…
Gemiddelde hoogte: 1 m

Wemeldinge
Nederland > Zeeland > Wemeldinge
Sinds 1992 is het echter mogelijk om rechtstreeks door te varen. Dit werd mogelijk doordat een nieuwe aftakking van het kanaal in gebruik werd genomen. De dijken langs het kanaal zijn tot deltahoogte verhoogd.
Gemiddelde hoogte: -1 m

Hoofdplaat
Nederland > Zeeland > Hoofdplaat
Hoofdplaat ligt in het zeekleipoldergebied op een hoogte van ongeveer 1,5 meter. Het dorp ligt aan de Westerschelde. Van een strand is echter geen sprake, aangezien hier schorren en slikken aanwezig zijn. Vanwege het gevaar van dijkval door vlak voor de kust lopende diepe geulen (zoals het Vaarwater langs…
Gemiddelde hoogte: 0 m

Walsoorden
Nederland > Zeeland > Walsoorden
Walsoorden ligt in een zeekleipoldergebied op een hoogte van ongeveer 1 meter. Het dorp ligt aan de Westerschelde, en wel aan de Bocht van Walsoorden, een vaargeul van meer dan 20 meter diep. Voor de kust ligt ook de Schor van Baalhoek. Walsoorden ligt in de Noorddijkpolder die begin eenentwintigste eeuw deels…
Gemiddelde hoogte: 0 m

Orisant
Nederland > Zeeland > Colijnsplaat
De zandplaat Orisant was niet de eerste keer dat op deze plaats land was. In de Romeinse oudheid lag er de van oorsprong Keltische nederzetting Ganuenta. Zij raakte bekend nadat in 1970 door een visser altaarstenen van een tempel voor de godin Nehalennia werden opgevist in de Schaar van Colijnsplaat, ter…
Gemiddelde hoogte: 0 m

Wolphaartsdijk
Nederland > Zeeland > Wolphaartsdijk
Uitsnede topografische kaarten 1990
Gemiddelde hoogte: 0 m

Biervliet
Biervliet ligt in een zeekleipoldergebied op een hoogte van ruim 1 meter. In het dorp is enig reliëf te vinden, mogelijk ten gevolge van een vroegere burcht. Oostelijk langs Biervliet loopt het Uitwateringskanaal Nol Zeven. Verder naar het oosten bevindt zich de Braakmanpolder en de Braakmankreek, ontstaan na…
Gemiddelde hoogte: 0 m

Eede
Eede ligt op de zuidrand van het zeekleipoldergebied op een hoogte van ongeveer 1,5 meter. Het gebied wordt gekenmerkt door akkerbouw en veehouderij. In het westen vindt men de Meulekreek die over korte afstand de Belgisch-Nederlandse grens volgt. In het noorden en oosten vindt men eveneens diverse kreken,…
Gemiddelde hoogte: 2 m

Waterlandkerkje
Waterlandkerkje ligt in een zeekleipoldergebied op een hoogte van ongeveer 2 meter. In de omgeving vindt men kreken, zoals de Blontrok en het Groote Gat. In het zuiden vindt men de Passageule die eertijds ook een militaire betekenis had.
Gemiddelde hoogte: 1 m

Kloosterzande
Kloosterzande ligt in het zeekleipoldergebied op een hoogte van ongeveer +1 meter ten opzichte van NAP. Ten zuiden van Kloosterzande ligt het natuurgebied De Grote Putting, waarin de oude perceelindeling nog intact is gebleven.
Gemiddelde hoogte: 0 m

Heinkenszand
Nederland > Zeeland > Heinkenszand
De familie Van Schenge heeft aan het einde van de 16e eeuw en het begin van de 17e eeuw grote delen van Heinkenszand in bezit en vormt het dorpje om tot - bezien in de tijdspanne en in vergelijking met de omringende dorpen - indrukwekkende plaats. Rond 1588 wordt slot Watervliet aangelegd (op de plaats van het…
Gemiddelde hoogte: 0 m