Topografische kaart Meise
Interactieve kaart
Klik op de kaart om de hoogte weer te geven.
Meise
Rond 1658 hebben onbekende vrome mensen een Lieve-Vrouwbeeldje opgehangen aan een oude eik in het bos dat toebehoorde aan de baron van Imde. Doordat de tweede helft van de 17de eeuw werd gekenmerkt door vele oorlogen en ziekten zoals cholera en pest, kwam er vlug een grote toeloop. Rond 1682 bereikte de Mariadevotie een hoogtepunt. In 1694 liet Pastoor De Munck het beeldje in een houten kapel plaatsen en op 18 juni 1695 werd de eerste steen gelegd door de prinses van Chimay, barones van Imde en toen eigenares van de grond. In datzelfde jaar werd de kapel onder de aanroeping ‘Behoudenis der Kranken’ geplaatst en zo kreeg de Boskapel de naam die ze nu nog altijd draagt. Met de hulp van de Prins van Thurn en Tassis werd in 1707 de tegenwoordige Boskapel opgericht. De oudste kapel doet nu dienst als sacristie en het nieuwe deel vormt de huidige gebedsruimte. Opvallend binnenin zijn : een merkwaardige gepolychromeerde houten drapering, versierd met engeltjes achter het hoofdaltaar en zeven schilderijtjes die de Zeven Smarten van Maria voorstellen en dateren uit de 18de eeuw. Het zeldzame positieforgel werd opgesteld in 1805. Het Mariabeeldje met het kind Jezus op haar linkerarm draagt een kleedje uit goudbrokaat en een met kant omhuld blauw manteltje. Het oudste beeldje van slechts 25 cm was houtsnijwerk uit de 17de eeuw. Boktoraantasting en diefstal maakten de vervanging noodzakelijk door een hedendaagse creatie van Marcel Cloots uit Westrode, gekapt uit hout van de neergebliksemde eik in het bos links naast de kapel. In 2008 werd het 350-jarig bestaan van de Boskapel gevierd met een beeldententoonstelling, een barokconcert en op 25 mei een eucharistieviering met ziekenzalving uitgezonden op TV EEN. Sinds 2008 is buiten een oud bushokje ingericht als rust-, gebeds- en bezinningsplaats, wanneer de kapel gesloten is. Het hele bouwwerk heeft heel wat geleden onder de eeuwenlange typische Vlaamse weersomstandigheden en een grondige restauratie drong zich op. De definitieve restauratie is uiteindelijk gestart op 6 augustus 2012 in samenwerking met de gemeente en de cel Erfgoed Vlaanderen. De Boskapel is met een inhuldigingsviering op 15 augustus 2014 opnieuw officieel heropend.
Over deze kaart

Naam: Topografische kaart Meise, hoogte, reliëf.
Locatie: Meise, Halle-Vilvoorde, Vlaams-Brabant, Vlaanderen, België (50.92073 4.27046 51.00438 4.35355)
Gemiddelde hoogte: 27 m
Minimale hoogte: 2 m
Maximale hoogte: 80 m
Andere topografische kaarten
Klik op een kaart om zijn topografie, zijn hoogte en zijn reliëf te bekijken.

Mini runway 07R / 25L
België > Vlaams-Brabant > Halle-Vilvoorde > Zaventem > Nossegem
Gemiddelde hoogte: 50 m

Sint-Anna-Pede
België > Vlaams-Brabant > Halle-Vilvoorde
Sint-Anna-Pede ligt aan de Neerpedebeek op een hoogte van 34-77 meter.
Gemiddelde hoogte: 52 m

Grote Molenbeek
België > Vlaams-Brabant > Halle-Vilvoorde > Merchtem > Brussegem > Bollebeek
Gemiddelde hoogte: 51 m

Grote Molenbeek
België > Vlaams-Brabant > Halle-Vilvoorde > Londerzeel > Malderen
Gemiddelde hoogte: 11 m

Westrode
België > Vlaams-Brabant > Halle-Vilvoorde > Wolvertem
Westrode ligt nabij de A12. De hoogte bedraagt ongeveer 20 meter en het landschap is vlak.
Gemiddelde hoogte: 13 m

Diegem-Lo
België > Vlaams-Brabant > Halle-Vilvoorde > Diegem
In het midden van de negentiende eeuw werd het zuidelijke deel van de Lostraat (ten zuiden van de huidige Filip Kleermaekerstraat) aangelegd. De Lostraat werd de eerste verharde straat van het gehucht en nam de functie van de Kleermaekerstraat over. Tot 1891 was er echter nog geen bebouwing langs de zuidelijke…
Gemiddelde hoogte: 36 m

Zemst-Bos
België > Vlaams-Brabant > Halle-Vilvoorde > Zemst
Ter hoogte van de Kesterbeek ligt het dorp op zo'n 12 meter hoogte, de rest ligt op 13 meter hoogte. Het laagste punt in de omgeving wordt gevormd door de vijver van het Dalemansbos, ten noordoosten van het dorp (11 meter hoogte). De hoogste punten van Zemst-Bos liggen bij Haverenblok en het Zwartland (15…
Gemiddelde hoogte: 11 m

Linkebeek
België > Vlaams-Brabant > Halle-Vilvoorde
Hoogtepunt in de geschiedenis was het bezoek van Karel de Stoute en zijn gevolg aan de Sint-Sebastiaan in 1469. Hij stichtte de Broederschap van Sint-Sebastiaan, die ressorteerde onder de abdij van Vorst. Bij die gelegenheid schonk de hertog ook het nog steeds bewaarde guldenboek van de broederschap. In zijn…
Gemiddelde hoogte: 78 m

Zemst
België > Vlaams-Brabant > Halle-Vilvoorde > Zemst
Middeleeuwse sluistoren op de Zenne ter hoogte van Weerde
Gemiddelde hoogte: 9 m

Jezus-Eik
België > Vlaams-Brabant > Halle-Vilvoorde > Overijse
Jezus-Eik ligt aan de zuidrand van het Zoniënwoud op een hoogte van 80-122 meter. De plaats is ontstaan daar waar begin 19e eeuw de zuidrand van het Zoniënwoud werd verkaveld. Het belangrijkste natuurgebied is het Marnixbos, behorend bij het Kasteel de Marnix.
Gemiddelde hoogte: 109 m

Congoberg
België > Vlaams-Brabant > Halle-Vilvoorde > Galmaarden
Op 31 januari 2021 was op de VRT te zien hoe Tom Waes tijdens zijn reis door Vlaanderen in Vlaams-Brabant was, met zanger en kunstenaar Herman Dewit, maakte hij een kunstwerk ter hoogte van de Congoberg. Tom Waes moest noodgedwongen thuis blijven en hij ging voor Reizen Waes dan maar in elke Vlaamse provincie…
Gemiddelde hoogte: 53 m

Sint-Martens-Bodegem
België > Vlaams-Brabant > Halle-Vilvoorde > Sint-Martens-Bodegem > Sint-Martens-Bodegem
Gemiddelde hoogte: 44 m

Hoeilaart
België > Vlaams-Brabant > Halle-Vilvoorde > Hoeilaart
De gemeente vormt één woonkern. Er zijn geen deelgemeenten, in het Zoniënwoud ligt wel het gehucht Groenendaal, maar zonder woonkern. De hoogten in deze heuvelachtige gemeente variëren tussen de 60 en 127 meter. Hoeilaart ligt tussen de Zenne en de Dijle. De IJse is een smal onbevaarbaar riviertje dat door…
Gemiddelde hoogte: 101 m

Drie Fonteinen
België > Vlaams-Brabant > Halle-Vilvoorde > Vilvoorde
Ter hoogte van de vroegere sluis van Drie Fonteinen werd rond 1975 een deel van het parkdomein verkaveld tot de wijk Lenterik, genoemd naar Sint-Lenterik en de gelijknamige kapel in het Domein Drie Fonteinen. In het kader van het Watersite-project zal tegen 2020 ter hoogte van de wijk een voetgangers- en…
Gemiddelde hoogte: 26 m

Sint-Gertrudis-Pede
België > Vlaams-Brabant > Halle-Vilvoorde
Sint-Gertrudis-Pede ligt aan de Pedebeek op een hoogte van ongeveer 35 meter. Men kan er de Pedemolenwandeling maken.
Gemiddelde hoogte: 56 m

Sobroek
België > Vlaams-Brabant > Halle-Vilvoorde > Sint-Pieters-Leeuw > Vlezenbeek
Gemiddelde hoogte: 42 m